Poklopy na studny a jejich sedla

Zákrytu studny věnujte zvýšenou pozornost

Většina z nás ví, že studny musí být opatřeny krytem. Ovšem také mnoho z nás se domnívá, že riziko pádu našeho oblíbeného domácího mazlíčka do studny, je tím jediným důvodem proč studny zakrýváme.

Ano, studna musí být bezpečně zakryta, kryt pevný a odolný, ale jeho konstrukce musí také zamezovat znečištění studny dešťovou vodou a veškerými povrchovými nečistotami. Je třeba si uvědomit, že kočka není nejmenším zvířetem, které se může v okolí studny pohybovat a do studny spadnout. Sebemenší díru, skulinku, otvor, netěsnost v krytu nebo pod ním rádi využivají drobní živočichové jako je např. slimák, myš, užovka nebo ještěrka, vnikají tak do studny a způsobují nemalé potíže.

Komplikace způsobené nevhodným zákrytem

  • studna je kontaminována - bakteriologické znečištění způsobují po vniknutí do studny živočichové, předměty organického původu a znečištěná dešťová voda s obsahem koloidních látek, které podporují tvorbu řas, bakterií a plísní.
  • studniční voda zapáchá – s největší pravděpodobností se jedná o rozklad těl mrtvých živočichů.

Jaké musí mít poklop parametry?

Dle závazných ustanovení ČSN 75 5115 - Jímání podzemní vody, se jedná o následující požadavky:

  • studny musí být chráněny krytem, který nesmí být ze dřeva (otevřené studny nejsou dovoleny),
  • kryt studny musí být:
    • takového provedení a konstrukce, aby bylo zamezeno vnikání dešťové vody a jakýchkoliv nečistot do studny,
    • s přesahem min. 50 mm oproti vnějšímu líci pláště studny,
    • upraven tak, aby voda z něho nemohla stékat na plášť a jeho povrch musí mít sklon k okrajům,
    • zajištěn proti posunutí,
    • vyroben pouze z jakostních, čistých, dosud nepoužitých stavebních hmot, které jsou zdravotně nezávadné, odolné vůči škodlivým vlivům, nepodléhají rozkladným změnám, neovlivňují negativně jakost vody ve studni a odpovídají příslušným materiálovým normám.
  • odvětrání studny musí být provedeno tak, aby bylo vyloučeno znečištění jímané vody - více o odvětrání studní,
  • výtok ruční pumpy by měl přesahovat okraj krycí desky min. o 0,2 m - více o ručních pumpách.

Doporučujeme osvědčené

Nejvhodnějším řešením krytu studny je již léty osvědčená betonová zákrytová deska. Vzhledem k její celkové hmotnosti a tím obtížné manipulaci, doporučujeme raději desku půlenou, v takovém případě vždy se středovým "Z" zámkem. Plocha, na kterou bude deska pokládána (tzv. sedlo poklopu) musí být rovná a deska na tuto plochu musí po celém jejím obvodu perfektně dosedat.
Veškeré otvory pod zákrytovou deskou jsou z důvodu možného povrchového znečištění nežádoucí a proto musí být nevhodné sedlo před položením poklopu opraveno - opravu sedla poklopu najdete v našem ceníku.

 

Objednejte si nový poklop na studnu

Zákrytovou desku vám dovezeme a nainstalujeme. Vyberte si v našem ceníku velikost a provedení, které se vám zamlouvá a odešlete poptávku.

Objednávku můžete také učinit po telefonu.
VOLEJTE: +420 773 690 190

Nemáme poklop jaký potřebujete?

Nenacházíte v naší nabídce zákrytovou desku podle svých představ? ... nezoufejte. Pošlete nám dotaz a my se pokusíme najít nějaké řešení, případně poradíme.

  

Vyplněním a odesláním tohoto formuláře nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů (NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) 2016/679), které budou použity za účelem jednorázového vyřízení poptávky nebo zodpovězení zaslaného dotazu. Provozovatel internetového portálu StudnaNaKlic.cz je jediným vlastníkem informací získaných na tomto serveru.